.

NORVEÇ HAKKINDA GENEL BİLGİLER(GENERAL INFORMATION ABOUT NORWAY)

Norveç; dağların, buzulların ve fiyortların (Norveç kıyılarında buzulların oluşturdukları dik yamaçlı, derin ve eski buzul koyaklarının aşağı kesimlerinin deniz altında kalmasıyla oluşan körfezler) ülkesidir.

Ülkenin güney bölümü; fotoğrafik sahil köyleri, muhteşem doğa manzaraları ve çok yönlü kent yaşamı ile dikkatleri çeker. Burada bulunan Oslo, fiyortlar, dağlar ve ormanlık tepelerle çevrili olup insanı büyüleyen coğrafik bir yapıya sahiptir. Güneyde bulunan Lillesand, Tvedestrand, Risor, Brekkesto ve Gamle gibi köyler birer sahil incisidir.

Kayağın beşiği güney bölgesi, özellikle Telemark bölgesi, kayak tutkunlarının aklını başından alır. Norveç'in batı sahillerinde bulunan fiyortlar, Dünya Mirası alanlarının en popüler olanlarıdır. Herbir fiyort kendine has bir yapıya ve özgün cazibelere sahiptir. En uzun ve en güzel manzaralı çağlayanlar Geirangerfjord'da bulunur.

Dünyanın en uzun fiyortu olan Sognefjord burada bulunur. Unesco'nun Dünya Mirası olarak kabul attiği Naroyfjord, bu fiyortun bir koludur. Ülkenin batı sahillerinde yer alan Bergen kenti, fiyortları keşfetmeye başlamak için en uygun yerdir. Yine ülkenin batı sahillerinin güney bölümü, eski ahşap evlerle bezenmiştir. Bu alanlar, sakin yeşil alanlar ve uzun beyaz plajlar ile kaplıdır.

Ülkenin kuzey bölgeleri, tabiatın sunmuş olduğu farklı ışık görüntüleri (The Northern Lights) ve gece yarısı havada asılı kalan (24 saat boyuca güneş görünür) güneşin sunmuş olduğu olağanüstü görüntüler (The Midnight Sun), insanın aklını başından alacak kadar güzel ve hayret vericidir. Norveç'in kuzey ucu (The North Cap), deniz seviyesinden 307 metre yüksekliktedir.

Norveç'in ikinci büyük buzulu olan Svartisen, dünyadaki en güçlü anafor olan Saltstraumen ve sahil boyunca yükselen görkemli dağlar, insanı şaşırtan manzaralar sunmaktadır. Ülke coğrafyasının ve uzun kış mevsiminin imkan tanıdığı kış sporları, ülkenin bu bölümünde de insanların yaptığı aktivitelerin başında gelir

Norveç'in İklimi

Ülkenin kuzeyi soğuk bir iklimin etkisi altında iken, sahile yakın yerleşim alanları ve güney bölümü ılıman iklimin etkisi altındadır. Sahilden içeriye doğru gittikçe kuru ve sıcak yazlar, fazlasıyla soğuk kışlar yaşanır. Özellikle Aralık ve Mart ayları arasında yaşanan kış mevsimi uzun ve çok soğuk geçer. Bu durum, ülke insanının kış sporlarıyla fazlasıyla ilgili olmasının yolunu açmıştır.

Norveç Resmi Tatilleri

Yeni Yıl (1 Ocak), Palmy Sunday (Paskalya'dan Önceki Pazar – Mart/Nisan), Maundy Thursday (Paskalya'dan Önceki Perşembe – Mart/Nisan), Kutsal Cuma (Mart/Nisan), Paskalya (Mart/Nisan), Resmi Tatil (1 Mayıs), Anayasa Bayramı ( 17 Mayıs), Ascension (Mayıs), Whit Monday (Mayıs), Noel (25-26 Aralık), başlıca tatil sezonu (Haziran-Ağustos)
NORVEÇ HAKKINDA GENEL BİLGİLER(GENERAL INFORMATION ABOUT NORWAY) NORVEÇ HAKKINDA GENEL BİLGİLER(GENERAL INFORMATION ABOUT NORWAY) Reviewed by techno on Nisan 01, 2008 Rating: 5

Hiç yorum yok

See Norway live.See our webcams.BUTTON..!