.

NORVEÇİN COGRAFİ KONUMU(NORWAY'S GEOGRAPHIC LOCATION)



http://kart.norge.no/
Norveç haritası-1Bu site Norveç'çe ama farketmez. Şehir isimleri değişmiyor nasıl olsa.Norveç, "Fylke" adı verilen 20 eyalete ayrılmıştır. Herbir fylke yine"Komune" denilen belediyelere ayrılmıştır. "Belediyeler" şehirler ve kasabalardan oluşmaktadır.
http://visveg.vegvesen.no/visveg/
Norveç haritası-2Bu sitede İngilizce seçim vede "zoom" olanakları var. Tüm ülke görüntüsünden yaşadığım evi bile görebilecek kadar zoom yapabilirsiniz...
Bazar
Norveç halk kütüphanesi (Det Deitchmanske Biblioteket) tarafından hazırlanan ve Norveçhakkında birçok bilgi içeren site, Bazar. Türkçe'ye ilave diğer birçok dillerde yayınlanmakta ve günlük güncelleştirilmektedir.
http://www.norway.com/http://www.svalbard.com/
Değişik bilgiler (İngilizce)
http://www.eurovisa.info/http://www.udi.no/default.aspx?id=2112
Schengen ülkeleri ve vize..Norveç ve vize..(Norveç yabancılar başkanlığı)

Vize ve oturum müsadesi: Norveç maalesef Türk vatandaşlarından vize istemekte. Yeşil (bazı kamu çalışanları) ve kırmızı (diplomat) pasaportuna sahip olanlardan vize istenmemekte, ancak yeşil pasaport ile girişlerde geliş nedeni, kalınacak yer, kalış süresince geçim nası sağlnacak, vs. gibi sorular sorulup cevapların belgelerle veya telefonlarla ispatlanması isteniyor.

İstanbul en büyük şehrimiz olmasına rağmen Norveç konsolosluğunun vize işlerini yapan bir şubesi bulunmamaktadır. Tüm işler Ankara'da yapılmakta/yürütülmektedir (İstanbul'da bazı aktiviteler gelişmekte. Belki vize işleri İstanbul'da da yapılmaya başlanmıştır, ltfen konsolosluktan bilgi alın).

Ankara Norveç Başkonsolosluğu
Vize, oturum ve çalışma müsadesi gibi konuları Utlendingsdirektoratet (yabancılar başkanlığı) tarafından yürütülmektedir. Ankara'daki konsolosluk bu kuruluş ile yazısmaları yapan bir aracı. Yani vizeyi veren konsolosluk değil, Utlendingsdirektoratet'dir.

Yani dosyalar Norveç'te açılmakta ve bu sebepten dolayı, işadamlarına verilen vizeler hariç bu tip işler (turist vizesi veya oturum) aylarca sürmektedir." Norveç’e giriş turist veya işadamı sıfatıyla oluyor, ya da oturum müsaadesine sahip olmanız gerekiyor. Tabi BM andlaşmalarına göre mülteci olarak giriş de mümkün.

Bunun dışında spesyalist/ekspert olarak da giriş yapmak mümkün.1) Turist olarak Norveç’e giriş: Norveç Schengen anlaşmasına tabi olduğundan Norveç’e turist olarak girebilmek için ya Schengen vizesine sahip olmanız ya da Norveç vizeniz olması gerekiyor (Bu anlaşmaya dahil ülkeler arasında sınır giriş/çıkış kontrolleri kalktı. Norvec Shengen ülkesi, yani diğer Shengen ülkelerine gidiş/geliş sanki yurtiçi seyahati gibi.. ). Schengen vizesini herhangibir “Schengen-ülkesinin” (Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç,..)konsolosluğundan alabilirsiniz.

Norvec vizesi sadece Norveç için geçerli olduğundan Norveç vizesi almak pek akıllıca değil. Zaten bu çok özel durumlarda veriliyor. Turist vizeleri 1 haftalık, 2 haftalık, 1 aylık veya 3 aylık olarak verilmekte. Ayrıca vize süresine bakılmaksızın tek defaya maktu(tek giriş) veya çok girişli olarak veriliyor. Yine en akıllıca olanı 3 aylık ve çok girişli olarak vize istemek.

Çünkü işlemler aynı, verilme sansı da aynı. Bir yakınım üç aylık vizesi dolmadan Schengen ülkelerinden çıktı ve sonra tekrar Norveç’e geldiğinde sınırda kalmıştı (sınır polisinin elindesiniz ve kim olursanız olun hiç iyi muamele görmüyorsunuz, bu olayı kesinlikle unutamıyorum, unutmayacağım, çok ağrıma gitmişti..). Sonradan öğrendik ki vizesi tek defaya maktu imiş. Vize almak icin neler gerekli? Bu sorunun cevabını doğal olarak en iyi konsolosluklar verir. Ancak belirtmek istiyorum ki eğer değişiklik olmadıysa profesyonel seyahat şirketleri tarafından düzenlenmiş grup gezileri hariç, Türk vatandaşlarına turist vizesi pek verilmiyor.

Norveç’te bir yakınınızı ziyaret etmek için yapmış olduğunuz vize başvurusu da bu sınıfa, yani turist vizesi sınıfına girmekte. Bu tür vizeyi almak daha kolay olabilir, ancak o yakınınızdan/tanıdığınızdan size bir davetiye gelmesi lazım.

Bunun dışında Norveç konsolosluğu sigorta (SSK) kartınızdan tutunda maaş bordrosuna kadar birtakım belgeleri istemekte. Norveç konsolosluğunun bu konuda üç-beş sayfadan oluşan bir listesi/enformasyonu mevcut. Talep edildiğinde size gönderirler.2) İşadamı olarak giriş: Çalıştığınız veya ortak olduğunuz şirket tanınınmış, bilinen bir şirket ise, bu vize birkaç gün içinde ve hatta baskı yapıldığında birkaç saat içinde alınan vize. İlk alındığında biraz daha uzun sürebilir. Geçeliliği turist vizesi gibi. Bu vize için başvuranlar bir şirket veya fuar ziyareti, konferans vermek, endüstriyel eğitim/öğrenim, v.b. gibi işleri olan kimseler. Bu vize için çapraz belge, yani hem davet eden şirketten bir davatiye hem de çalıştığınız şirketten bir mektup istenmektedir.
Norvec'te oturum almak icin neler gereklidir konusuna girmeden once sunu vurgulamakta yarar goruyorum: Ankara'daki elciligin veya konsoloslugun birakin oturum vermeye, oturum verilmis bir kisinin pasaportuna oturum damgasi basmasina bile selahiyeti yoktur.

Bu konuda her sey Utlendingsdirektoratet tarafindan sonuclandirilmakta ve yurutulmektedir. Ama ayni zamanda Norvec sinirlari disindaysaniz, muatabiniz konsolosluktur. Norveç'te oturum alabilmeniz için 1) Norvec'te ogrenci olmaniz veya Norvec'e ogrenci olarak gelmeniz, veya 2) Norvec'te 1. sinif akrabanizin olmasi (yani anne, baba, cocuk veya es. Kardes burda 2. sinifa girmekte), veya 3) Norvec'e calismak icin gelmeniz gerekiyor.Tabi herbir alternatif icin belgeler istenmekte ve o alternatife ait degisik uygulamalar mevcut.

Oturum sadece Norvec'te verildigi icin bu alternatiflerden birine uyan Turk vatandasina Ankara'dan gecici vize verilmektedir. Gecici vizeye sahip olanlar Norvec'e girdikten sonra 14 gun icinde ikamet edecegi yerdeki "polise" basvurmasi gerekiyor. Bir yil gecerliliginde olan ve her yil yenilenen oturum polis tarafindan verilir. Tabi bu normal asayisi saglayan polis degil, emniyet mudurlugunun bu tip isleri yurutmek icin actigi burolar/subeler. Neden bu sekilde yapilmis? Cunku Utlendingsdirektoratet Norvec'te kendi subelerini acmak yerine daha ekonomik olsun diye heryerde subeleri mevcut olan emniyet mudurlugunu bu is icin gorevlendirmis

Norvec'e gelmek isteyen bir kisi, yukarida saydigim bu alternatifleri Turkiye'den saglamasi/yurutmesi sart degil tabi. Mesela turist olarak gelipte burda ogrenci olanlar veya evlenenler olabiliyor. Tabi her alternatifin (belki ogrenci olma konusu haric) cok detaylari var.

Detaylar:1) ÖğrencilerBu konuda Oslo Üniversitesi ingilizce olarak çok güzel bilgiler ve broşürler hazırlamış, web sitesinden bakabilirsiniz. Ancak ingilizce bilmeyenler içın en önemli unsuru belirtmek istiyorum.
Öğrenci olarak kabul için
a) Türkiye'de 1 yıl akedemik öğrenim görmek (yani hali hazırda üniversite öğrencisi olmak)
b) TOEFL (veya muadili) ingilizce testini belli bir puan ile kazanmak gerekmektedir
2) Çalışmak için gelenler
Norveç İş ve işçi bulma kurumu.
Vize konusunda bildigim, verilen vize ne uzatilabiliyor, ne de baska tip vizeye cevrilebiliyor. Tabi yeni bir vize icen tekrar basvuruda bulunma imkani var. Norvec'te kalabilmek icin zaten vize yeterli degil. Oturum/calisma musadesi almak gerekli.

Yani 1) Hayir, vize cevrilemez. Burada iken universiteye basvurabilirisniz. Ama siz Turkiye'den degilde Norvec'ten basvurdunuz diye bir ayricaliginiz olmuyor. Basvuru tarihinden itibaren cevap alincaya kadar da (burda olun olmayin) bayagi bir zaman geciyor.

Bu normal basvurular icin boyle. Doktora icin basvurular da bir takim formalitelere tabi olsa bile, eger sizi yaniniza alacak profoser isterse bunu bayagi hizlandirabiliyor ve doktora ogrencisi olmanizi kesinlikle sagliyabiliyor. 2) Bu konuda pek emin degilim. Bu konu yabancilarin Norvec'te is kurma (veya sube acma) konusu ve benim bilgim haricinde. Ama burda baska kanallar ile (mesela Norvec Sanayi ve Ticaret Bakanligi) is kurmaya hak kazandiysaniz, siciliniz temiz olmak kaydi ile hic bir merci/kisi otorum almaniza karsi cikamaz.

Burda calismak icin bir sirkette is bulursaniz, o zaman durum farkli. O zaman oturum veren merci bunun gerekli olup olmadigina gore (yani yurtdisindan ithalin gerekli olup olmadigina gore) oturum vermekte veya vermemekte serbest. Mesela son 3-4 yildir hemsire, doktor kitligi yasandi (yasaniyor) ve Norvec'te is bulan hemen hemen tum hemsirelere, doktorlara oturum verildi.(alıntıdır)
NORVEÇİN COGRAFİ KONUMU(NORWAY'S GEOGRAPHIC LOCATION) NORVEÇİN COGRAFİ KONUMU(NORWAY'S GEOGRAPHIC LOCATION) Reviewed by techno on Nisan 01, 2008 Rating: 5

Hiç yorum yok

See Norway live.See our webcams.BUTTON..!