.

NORVEÇ EKONOMİSİ(NORWAY ECONOMY)

Norveç kıt kaynaklara sahip bir ülke iken, 1970’lerden itibaren petrol ve doğal gaz gelirleriyle süratle zenginleşmiştir. Dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerinden olan Norveç günümüzde kişi başına düşen milli gelir itibarıyla en zengin ülkeler arasındadır. 

Norveç ekonomisi, 2008’de dünyada egemen olan mali krize kadar olan dönemde hızlı bir gelişme süreci yaşamıştır. 2003-2007 yılları arasındaki ortalama yıllık büyüme hızı %4,5 olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılında %6,2’lik bir büyümeyle son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. 

Petrol sektöründeki yüksek yatırımlar ve ihraç pazarlarındaki olumlu gelişmeler ekonominin büyümesinde önemli rol oynamıştır. İstihdam önemli ölçüde artmış ve işsizlik oranı son 20 yıldaki en düşük düzeyine inmiştir. Küresel ekonomide geçtiğimiz dönemde kaydedilen dramatik düşüş etkilerini Norveç ekonomisinde de hissettirmiştir. 

Norveç dış ticaretinin %70’e yakınını AB ülkeleri ile gerçekleştirmektedir. Önde gelen ihracat ortakları; İsveç, İngiltere, Almanya, ABD, Hollanda ve Danimarka, başıca ithalat ortakları ise İsveç, Almanya, Danimarka, İngiltere, Çin ve ABD’dir. Norveç’in ihraç ettiği başlıca mallar; ham petrol, doğalgaz, metaller, balık ve balık ürünleri, demir ve çelik, sanayi makineleri, gemi dahil ulaştırma araçları, demir-çelik, kağıt ve kağıt ürünleri ve kimyevi maddelerdir. 

İthal ettiği başlıca mallar ise; ulaştırma araçları, maden cevheri ve döküntüleri, sanayi makineleri, elektrikli makine ve aletler, metal ürünleri, telekomünikasyon araçları, demir ve çelik, hazır giyim ve aksesuar, demir dışı metaller, mobilya, tıp ve eczacılık ürünleri, kağıt, sebze ve meyvedir. 

Norveç Kıta Sahanlığı’nda keşfedilmiş ve keşfedilmemiş kaynakların toplamının 13 milyar metreküp petrol eşiti olduğu tahmin edilmektedir. Norveç günde 1,8 milyon varil petrol ile yılda yaklaşık 99 milyar metreküp doğalgaz üretmektedir. Norveç, dünya petrol üretiminde ondördüncü, petrol ihracatında yedinci, doğalgaz üretiminde beşinci, doğalgaz ihracatında ise ikinci sıradadır. 

Avrupa doğal gaz tüketiminin %15’ini karşılamaktadır. Petrol üretimi 1971 yılından itibaren artarak 2001 yılında 198 milyon metreküp ile en yüksek seviyesine ulaşmış, bu tarihten sonra azalmaya başlamıştır. Petrol gelirleri toplam devlet gelirlerinin %32’sini oluşturmaktadır. Doğalgaz üretimi ise 1971 yılından bu yana sürekli artış kaydetmektedir. Önümüzdeki yıllarda doğalgaz üretiminin daha da artarak, petrol üretimi içindeki oranının %45 düzeyine çıkacağı tahmin edilmektedir (Bu oran 2006 yılındaki %35 idi). Petrol üretimine başladığı yıllarda bu alanda yetişmiş elaman ve teknik bilgisi olmayan Norveç bu açığını kısa sürede kapatmış, off shore araştırmalar, platformların yapımı, kuyuların açılması ve üretim alanlarında çok ileri bir teknolojiye sahip olmayı başarabilmiş ve teknoloji ihraç eder hale gelmiştir. 

Norveç’in ulusal petrol şirketi StatoilHydro dünyanın önemli şirketleri arasında yer almaktadır. Petrol gelirlerinden gelecek nesillerinde yararlanmasını sağlamak amacıyla 1990 yılında bir kanunla kurulan Petrol Fonu’nun devamı niteliğini taşıyan “Hükümet Emeklilik Fonu–Küresel” bugün dünyanın en önemli yatırım fonlarından biri haline gelmiştir. 

Fonun piyasa değeri 2007 yılı sonunda 2 trilyon Kron olmuştur. Uluslararası mali kriz Fon’u da olumsuz yönde etkilemiştir. Bununla birlikte, 2008 yılında 2,3 trilyon Kron (yaklaşık 383 milyar Dolar) olan Fon’un piyasa değeri, 2009 yılında 2,64 trilyon Krona (440 milyar Dolar) ulaşmıştır. Bu meblağ 2009 GSMH'sının %115'ine tekabül etmektedir. Fon, 2010 sonu itibariyle, 3.077 trilyon Krona (yaklaşık 521 milyar Dolar) ulaşmıştır. Fon’un 2012 yılında ise 3,5 trilyon Kron’a (yaklaşık 522 milyar Dolar) ulaşması öngörülmektedir. 

Birçok ülke Fonun kaynaklarını kendi piyasalarına çekme arayışı içindedir. Fonda biriken önemli miktardaki kaynak Norveç’in uluslararası alanda ekonomik etkinliğini ve prestijini önemli ölçüde artırmaktadır. 

Norveç ayrıca, hidroelektrik enerji, gemicilik, alüminyum, kerestecilik, saf çelik üretimi alanlarında da önemli birikime ve ileri bir teknolojiye sahiptir. Hydro şirketi dünyanın 3. entegre alüminyum tesislerine sahiptir ve yaklaşık 40 ülkede faaliyette bulunmaktadır. Norveç topraklarının ancak %5’lik bir kısmı tarıma müsaittir. 

Ormanlık alanlar yüzölçümün yaklaşık %38’ini meydana getirir. Ülkenin dörtte üçüne yakın bir bölümünü kayalık arazi, su, bataklık ve buz teşkil etmektedir. Norveç, İskandinav ülkelerine göre tarım ve çiftçilik açısından geridir. 

Soğuk ve don tahıl yetiştirmeyi sınırladığı için, umumiyetle hayvancılık yapılmaktadır. Daha çok süt ineği, koyun ve keçi yetiştirilmektedir. Tarım alanında ise daha çok arpa, yulaf, patates, hayvanlar için yem, kıyı bölgelerinde ise elma, çilek, erik yetiştirilmektedir. Başlıca yeraltı kaynakları (mineralleri); bakır, tabi gaz, nikel, demir, çinko, kurşun ve alüminyumdur.
NORVEÇ EKONOMİSİ(NORWAY ECONOMY) NORVEÇ EKONOMİSİ(NORWAY ECONOMY) Reviewed by techno on Eylül 10, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok

See Norway live.See our webcams.BUTTON..!